ПРИПРЕМА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ  ЗА ЕУ ИНТЕГРАЦИЈЕ
17.06.2015

ПРИПРЕМА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ  ЗА ЕУ ИНТЕГРАЦИЈЕ

У оквиру програма "Подршка локалној самоуправи у Србији у процесу ЕУ интеграција", који финансира Краљевина Шведска, у Београду је одржан форум под називом "Утицај процеса приступања ЕУ на локалне самоуправе у Србији", са идејом да се анализира место и улога локалне самоуправе у оквиру преговарачког процеса Републике Србије са Европском унијом, као и да се представи степен утицаја и обавезе које настају за локалне самоуправе из процеса усклађивања са правним тековинама ЕУ у конкретним преговарачким поглављима.

На четири округла стола, које је осмислила Стална конференција градова и општина (СКГО), разговарало се и о резултатима анализа утицаја процеса приступања ЕУ на локалну самоуправу у областима: државне помоћи, финансијског надзора, јавних набавки, животне средине, енергетике, транспортне политике, руралног развоја, регионалне политике, социјалне политике и запошљавања и културе. Учесници округлих столова билио су градоначелници и председници општина, председавајући преговарачких група за преговоре о приступање Србије ЕУ, представници стручне јавности и цивилног друштва.

У раду форума учествовао је и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула-Ниш. Нишка општина Палилула је у изјавама званичника задужених за европске интеграције, високо оценила пројектне активности Палилуле и њен допринос овим напорима.

У уводном делу скупа, присутнима су се обратили, Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције, Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, Зоран Перишић, председник СКГО и градоначелник Ниша, Торгни Свенунгсон, саветник у Амбасади Шведске и Ричард Маса из Делегације Европске уније у Србији.

По речима организатора и учесника скупа,  форум је био место да се укаже на последице процеса приступања Србије Европској унији, на надлежности и капацитете локалних власти и да се у међусобном дијалогу преговарачких структура на националном нивоу и представника локалне самоуправе дође до кључних препорука за припреме локалних власти ради преузимања обавеза које следе. (Д.В)